Miksi vanheneminen pelottaa?

 

Miksi vanheneminen pelottaa?

Pelottaako vanheneminen sinua?

Monia ihmisiä itseni mukaan lukien pelottaa vanheneminen, sillä se tuo mukanaan monia muutoksia.

Jos saan elää vanhaksi ajan myötä ikääntyminen vaikuttaa fyysiseen ja henkiseen terveyteeni, sosiaalisiin suhteisiini, taloudelliseen tilanteeseeni ja elämänlaatuuni.

Vanhenemiseen liittyy suurempi riski sairastua erilaisiin kroonisiin ja vakaviin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, syöpään ja dementiaan. En voi hallita sairastumistani mutta voin yrittää elää terveellisesti.

Eniten pelkään läheisten menetyksiä ja kuolemaa.

Vanheneminen voi vaikuttaa myös kognitiivisiin ja emotionaalisiin kykyihin, kuten muistiin, oppimiseen, keskittymiseen, päätöksentekoon ja mielialaan. Entäpä jos minulle tulee etenevä muistisairaus? En voi hallita siihenkään sairastumista mutta voin nukkua tarpeeksi, syödä terveellisesti, liikkua ja käyttää aivojani.


Pelko ei saisi olla niin voimakas, että se estää nauttimasta nykyhetkestä ja tulevaisuudesta.

Vanhenemisen pelko on normaali inhimillinen tunne, joka voidaan käsitellä. Vanhenemista ei kannata kieltää tai vastustaa. Vanhenemisessa on myös paljon hyviä puolia, kuten kokemus ja perspektiivi. Sosiaalinen osallistuminen ja vapaaehtoistyö voivat myös lisätä hyödyllisyyden ja hyvinvoinnin tunnetta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keneltä voimme peräänkuuluttaa vastuullisuutta hoidon saamiseksi?

Onko digitaalisista ratkaisuista hyötyä vanhustenhoidossa?

Mielen hyvinvointia