Mitä ovat vanhan ihmisen perusoikeudet?

 


Mitä ovat vanhan ihmisen perusoikeudet?


Mitä tarkoittaa se kun sotessa sanotaan tehtävän kaiken ihmisen perusoikeuksien turvaamiseksi? Ihmisen perusoikeudet ovat Suomen perustuslaissa kirjattuja oikeuksia, jotka kuuluvat kaikille. Sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) kontekstissa perusoikeudet sisältävät esimerkiksi oikeuden välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon, sosiaaliturvaan sekä riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Samaan aikaan hyvinvointialueita kohtaa hurjat säästöpaineet. Miten priorisointi lääketieteen eettisten periaatteiden mukaan tehdään?

Minkä väestöryhmän hyödyksi aletaan käyttää yksityistä sotea, vuokratyövoimaa kalliine lääkäreineen ja paljonko se saa maksaa? Kuinka paljon yritykset tästä hyötyvät? Suomessa on monia yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet sote-työntekijöiden vuokraukseen. Tämä lienee kannattavaa puuhaa näille yrityksille. Näinköhän varmistetaan vanhusväestöllekin sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävät palvelut tuleville vuosikymmenille? Toteutuvatkohan palvelut lain mukaan ja millaiseksi lain "henki" mahtaa muuttua?

Jotta ihmistä osataan hoitaa, hänet tulisi tuntea. Perehdytys on tärkeä potilasturvallisuudelle mutta kiireessä helposti unohtuva. Ja jos ihmistä ei ole varaa hoitaa.

Nämä ajatukset ovat tulleet seuratessani yhden lähimmäiseni matkaa vakavasti sairaana vanhuksena. Nyt jo edesmennyt vanhus sanoi minulle tammikuussa sairaalassa miten kukaan ei tiedä kuinka ala-arvoiseksi vanhusten hoitaminen on mennyt. Onkohan niin ettei hoitajat ja päättäjät tätä tiedä mutta oikeampi kysymys olisi välittävätkö he? Optimismi ei auta ellei samaan aikaan ole toimintaa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keneltä voimme peräänkuuluttaa vastuullisuutta hoidon saamiseksi?

Onko digitaalisista ratkaisuista hyötyä vanhustenhoidossa?