Monen iäkkään ihmisten terveydenhuolto on puutteellista ja vaarantaa heidän elämäänsä

 



Monen iäkkään ihmisten terveydenhuolto on puutteellista ja vaarantaa heidän elämäänsä


Iäkkäät monisairaat ihmiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. He tarvitsisivat säännöllistä ja laadukasta terveydenhuoltoa, joka vastaa heidän yksilöllisiä tarpeitaan mutta liian harvoin saavat sitä. Ihmiselle, joka ei itse jaksa vaatia oikeuksiaan tässä asiassa tarvittaisiin asianajaja. Puhun oikeuksista kuten terveystarkastukset, hammashuolto, kotisairaanhoito, kuntoutuspalvelut, apuvälineet ja erikoissairaanhoito.


Epätasa-arvoinen hoito


THLnkin mukaan Suomessa iäkkäiden ihmisten terveydenhuolto on epätasa-arvoista. Monet iäkkäät ihmiset eivät pääse lääkärin vastaanotolle tai saa tarvitsemiaan palveluja ajoissa sillä monella ei ole varaa yksityiseen terveydenhoitoon. Puutteellinen julkinen hoito johtuu muun muassa terveyspalvelujen riittämättömyydestä, pitkistä jonotusajoista, korkeista asiakasmaksuista, alueellisista eroista ja palvelujen saavutettavuuden ongelmista.

Palvelun saannin viivästykset voivat radikaalisti pahentaa vanhuksen terveydentilaa ja toimintakykyä. Sairaus voi kehittyä vakavammaksi tai krooniseksi. Esimerkiksi, ei saa ajoissa hoitoa sydän- tai verisuonisairaudelle, voi saada sydänkohtauksen tai aivohalvauksen. Tai, jos ei saa syöpähoitoa, kärsimys on aina suurta.

Mielestäni tarvitaan paljon enemmän vapaaehtoisia ihmisiä jotka auttavat vanhuksia, joilla ei ole läheisiä auttamassa. Ammattilaiset eivät kokemukseni mukaan enää koe useinkaan velvollisuuttaan auttaa. Päivystyksistäkin lähetetään liian usein apua tarvitseva vanhus takaisin kotiinsa ellei joku pidä hänen puoliaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keneltä voimme peräänkuuluttaa vastuullisuutta hoidon saamiseksi?

Onko digitaalisista ratkaisuista hyötyä vanhustenhoidossa?

Mitä ovat vanhan ihmisen perusoikeudet?