Hyvinvointialueiden vastuu vanhustenhoidon laadussa? Valvooko kukaan?
Hyvinvointialueiden vastuu vanhustenhoidon laadussa? Valvooko kukaan?
Hyvinvointialueet ovat vastuussa vanhustenhoitoon liittyvistä palveluista, kuten kotihoidosta, palveluasumisesta, tehostetusta palveluasumisesta, laitoshoidosta, omaishoidosta, päivätoiminnasta, kuntoutuksesta ja sairaanhoidosta. Hyvinvointialueet myös päättävät, miten ja millä resursseilla vanhustenhoitoa toteutetaan alueellaan.
Hyvinvointialueet ovat velvollisia kuitenkin noudattamaan vanhuspalvelulakia, joka säätää ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Vanhuspalvelulain mukaan hyvinvointialueiden on huolehdittava, että vanhustenhoito on asiakaslähtöistä, turvallista, inhimillistä ja ammattitaitoista. Hyvinvointialueiden on myös varmistettava, että vanhustenhoitoon on osoitettu riittävästi henkilöstöä, osaamista, tiloja ja välineitä. Kuka valvoo, onko näin tehty?
Hyvinvointialueet ovat velvollisia valvomaan ja ohjaamaan alueellaan tuotettuja yksityisiä vanhustenhoitopalveluja. Hyvinvointialueet voivat asettaa laatuvaatimuksia ja sanktioita palveluntuottajille, jos ne havaitsevat puutteita tai epäkohtia vanhustenhoidon laadussa. Hyvinvointialueet myös käsittelevät asiakkaiden ja omaisten tekemiä kanteluita ja valituksia vanhustenhoidon palveluista. Ovatko alueet asettaneet laatuvaatimuksia ja jos ovat niin millaisia?
Kommentit
Lähetä kommentti