Hauraan vanhuksen ihmisarvoisen elämän hinta - Paljon enemmän kuin euromäärä

 


 Hauraan vanhuksen ihmisarvoisen elämän hinta - Paljon enemmän kuin euromäärä

Ihmisarvoinen elämä on jokaisen yksilön perusoikeus, ja se pätee myös vanhukseen. Suomessa tutkijat ovat määritelleet yli 1500 euron kuukausittainen summa, joka sisältää perustarpeet ja pienen lomabudjetin ja joka kuvastaa yleistä ihmisarvoisen elämän hintaa yksittäiselle ihmiselle. Mutta mitä tämä tarkoittaa hauraan vanhuksen kohdalla? 

  1. Fyysisen hyvinvoinnin tukeminen: Ihmisarvoisen elämän hinta hauraan vanhuksen kohdalla sisältää tarpeet, kuten terveellisen ravinnon, asianmukaisen lääkityksen, lääkärin tarkastukset ja hoitoon pääsyn. Lisäksi se sisältää kodin turvallisuuden, esteettömyyden ja tarvittavan avun päivittäisissä toiminnoissa, kuten peseytymisessä ja pukeutumisessa.

  2. Sosiaalisen osallisuuden tukeminen: Ihmisarvoisen elämän hinta vanhuksella sisältää myös mahdollisuuden osallistua yhteisölliseen toimintaan ja pitää yllä sosiaalisia suhteita. Se voi tarkoittaa esimerkiksi päiväkeskuksissa tai vanhusten yhdistyksissä tapahtuvaa toimintaa, ryhmäretkiä tai vapaaehtoistyötä. Sosiaalinen kanssakäyminen ja kuulumisen tunne ovat tärkeitä osia ihmisarvoista elämää.

  3. Henkisen hyvinvoinnin tukeminen: Ihmisarvoisen elämän hinta hauraan vanhuksen kohdalla sisältää myös henkisen hyvinvoinnin tukemisen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta harrastaa omia kiinnostuksen kohteita, kuten musiikkia, lukemista tai kädentaitoja. Lisäksi se sisältää mahdollisuuden ilmaista tunteitaan, jakaa muistojaan ja saada tarvittaessa henkistä tukea ja hoitoa.

  4. Yksilöllisen arvostuksen ja kunnioituksen osoittaminen: Hauraan vanhuksen ihmisarvoisen elämän hinta sisältää myös yksilöllisen arvostuksen ja kunnioituksen osoittamisen. Jokainen vanhus on yksilö omilla tarpeillaan, toiveillaan ja historiallaan. Arvokas kohtelu, kunnioitus ja mahdollisuus tehdä päätöksiä omasta elämästään ovat tärkeitä osia ihmisarvoista elämää.

Meidän tulee pyrkiä luomaan yhteiskunta, jossa hauraat vanhukset saavat tarvitsemansa tuen ja mahdollisuuden elää arvokasta ja täyttä elämää.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keneltä voimme peräänkuuluttaa vastuullisuutta hoidon saamiseksi?

ONKO VANHUSTENHOIDON HENKILÖSTÖN KIELITAITOVAATIMUKSET AJANTASALLA?

PITÄÄKÖ VANHUSTEN LUOTTAA ROBOTTEIHIN?