Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on 2025.

Suomalaisten luottamus terveydenhuoltoon horjuu pahasti

Kuva
  Suomalaisten luottamus terveydenhuoltoon horjuu pahasti HS teki gallupin luottamuksesta terveydenhoitoon. Sen mukaan vain hieman yli puolet eli 52 prosenttia luottaa saavansa hyvää sairaalahoitoa, jos sairastuu. Vastaajista 37 prosenttia ei tähän luota ja 11 prosenttia ei osaa sanoa. Lisäksi kysyttiin, ovatko vastaajat tyytyväisiä tarvittaessa saamaansa kiireettömään terveydenhoitoon. Tyytyväisiä oli 46 prosenttia eli alle puolet vastaajista. Käytännössä jo nyt ikäsyrjintää tapahtuu hoitojen priorisoinnissa. Kun olet vanha ei sinua enää kovin tarkasti tutkita. Moni on havainnut että säästöt kohdistuvat ensiksi vanhoihin. Miten sinä äänestit aluevaaleissa?

Väkivaltatapaukset hoitokodeissa pelottaa

Kuva
  Väkivaltatapaukset hoitokodeissa pelottaa Esimerkiksi muistisairaus saattaa muuttaa ihmistä siten, että hänestä tulee aggressiivinen. Jos tällainen asukas lyö tai potkaisee toista haurasta vanhusta, seuraukset saattavat olla lopullisia. Henkilökunta pitää kouluttaa väkivaltatilanteiden hallintaan ja ennaltaehkäisyyn. On järkyttävää että vanhukset ja omaiset joutuvat pelkäämään väkivaltaa. Tarvittaessa huoneet pitää lukita ainakin yöksi.

Iäkkäiden toimintakyvyn heikkeneminen vaikuttaa paloriskiin ruuanlaitossa

Kuva
  Iäkkäiden toimintakyvyn heikkeneminen vaikuttaa paloriskiin ruuanlaitossa Ikääntyminen kasvattaa huomattavasti riskiä ruuanlaitossa sattuville tulipaloille. Vedenkeittimen laittaminen hellalle aiheuttaa tulipaloriskin tai muu ruuanlaitto aiheuttaa palon. Ole valppaana läheistesi suhteen tässä asiassa!

Seniori: näin huollat muistiasi

Kuva
  Seniori: näin huollat muistiasi Neurologien mukaan muistissamme pysyy kerrallaan vain rajallinen määrä asioita. Jos olemme ahdistuneita ja stressaantuneita muistissamme pysyy entistä vähemmän asioita. Muistamisen apuvälineitä kannattaa oppia käyttämään jotta muistaa ainankin tärkeät asiat. Yksinkertainen apuvälinen on keltainen muistilappu. Liikunta on tärkeä myös muistin kannalta. Samoin sosialiset suhteet. Lääkkeiden käyttö voi heikentää muistia. Kannattaa syödä vain kohtuullisesti lääkkeitä.

Pääsisipä omalääkärille

Kuva
  Pääsisipä omalääkärille Omalääkärille voi hallituksen mukaan päästä, kun kyse on kiireettömästä hoidosta. Kun potilas oppiii tuntemaan lääkärin ja lääkäri potilaan on helpompi luottaa hoitoon. Lääkärin aikaa säästyy kun tuntee potilaan. Tuntuu utopialle rehellisesti sanottuna mutta jäädään tarkkailemaan!

Rauhoita avun tarvitsijaa

Kuva
  Rauhoita avun tarvitsijaa Ensihoito usein rauhoittelee vanhusta ambulanssissa kertoen potilaalle että ei ole hätää ja autamme sinua. Sanat parantavat psyykeä ja ruumista. Huolet paisuvat kun oma pärjääminen ei ole enää itsestään selvää. Kaikki ylimääräinen rasittaa.

Huoli-ilmoitukset vanhuksista saattavat edetä liian hitaasti

Kuva
  Huoli-ilmoitukset vanhuksista saattavat edetä liian hitaasti Moni iäkkäästä sukulaisestaan tai lähimmäisestään huoli-ilmoituksen tehnyt on epätoivoinen koska kokee huolen kohteen olevan heitteillä. Iäkäs ihminen ei katso tarvitsevansa kotiapua tai katsoo ettei sitä ole varaan maksaa. Jos kotiapua ei ole on huoli heitteillä olosta hyvin aiheellinen. Huoli-ilmoitukseen vastataan viikon sisällä. Eli usein 7 päivän päästä. Ja jos henkilöä ei saada kiinni vastaaminen voi mennä viikkojen päähän. Usein tällainen ei toimi. Pitäisi löytyä inhimillisempi tapa.

Henkilöstökulujen säästämisessä omaiset joutuvat yhä enemmän vastuuseen

Kuva
  Henkilöstökulujen säästämisessä omaiset joutuvat yhä enemmän vastuuseen Hoivapalveluista leikkaaminen ei tuo säästöjä jos arvioidaan  kokonaisuuksia. Kotona asuvat vanhukset joutuvat käymään päivystyksessä yhä useammin ja hintaa kertyy. Useimmin naiset saattavat kieltäytyä omista uramahdollisuuksistaan omaisen hoivan takia. Onko sekään kenenkään etu?

Miten käy hyvinvointialueiden uudistuskyvylle?

Kuva
  Miten käy hyvinvointialueiden uudistuskyvylle? Kun henkilöstöstä säästetään kenellä on enää aikaa käydä koulutuksessa tai tehdä tutkimusta? Valitettavasti kirkkain ammattiaines ei katsele tilannetta pitkään ja aivovuoto pahentaa tilannetta. Jos oma sairaala ei ole houkuttelevana aina voi siirtyä yksityiselle.

Vievätkö säästöt vanhustenhoidossa rikosoikeudelliseen vastuuseen?

Kuva
  Vievätkö säästöt vanhustenhoidossa rikosoikeudelliseen vastuuseen? Etelä-Karjalan hyvinvointialue on päättänyt kannella oikeuskanslerille sote-säästöjen aikataulusta, joka pakottaa hyvinvointialueet rikkomaan lakia. H yvinvointialueen päättäjät on pakotettu rikkomaan lakia, päättävätpä he mitä tahansa. Jos valtuutetut päättävät karsia hyvinvointialueen palveluita vaadittujen säästöjen saamiseksi ajallaan, he voivat rikkoa perustuslakia. Jos he eivät noudata alijäämän kattamisvelvoitetta, he voivat rikkoa hyvinvointialuelakia. S airaalalaki saattaa muuttaa Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden yöaikaisen yhteispäivystyksen perusterveydenhuollon päivystykseksi. Iltakymmenen ja aamuseitsemän välillä sairaaloissa päivystäisi vain yksi lääkäri. Kaupungit pyysivät rikosoikeuden emeritusprofessori Matti Tolvaselta   laus untoa virkamiesten rikosoikeudellisesta vastuusta, jos päivystysten supistaminen johtaa kuolemien lisääntymiseen. Mielenkiintoista ja karmivaa!

Talouden perusteella tehdyt kustannuspäätökset heikolla pohjalla

Kuva
  Talouden perusteella tehdyt kustannuspäätökset heikolla pohjalla Yöpäivystyksiä ja kirurgian yksikköjä halutaan lakkauttaa vaikka kustannukset on laskettu sinne päin mutta ei tarkkoihin kustannuksiin. Laajassa maassamme on päättäjien mukaan liian "tiheä" yöpäivystys ym. palvelut. Lakkauttaminen aiheuttaa lisäkustannuksia kuten kiirepäivystyksen ja ambulanssin enenevää käyttöä. Kenellä on homma hanskassa vai eikö kenelläkään?

Takaako Suomen perustuslaki riittävät terveyspalvelut?

Kuva
  Takaako Suomen perustuslaki riittävät terveyspalvelut? Perustuslain mukaan kaikille tulee taata riittävät terveyspalvelut.  Onko terveyspalvelu silloin riittävää, jos todetaan, että emme voi järjestää sinulle erikoissairaanhoidon tarpeen arviointia 180 päivään mutta olet kuitenkin jonossa koska olemme käsitelleet lähetteen? Ja valitusosoitetta ei ole.  Vai tietääkö joku mistä hakea korvaavuutta?

Valtiovarainministeriökö määrää sotepalvelut?

Kuva
  Valtiovarainministeriökö määrää sotepalvelut? Yhä enemmän on kuulunut kritiikkiä että valtiovarainministeriö puuttuu terveyspalveluiden sisältöön. Miksi näin annetaan tapahtua? Eikö vastuuministeriöllä ole sananvaltaa? Eri puolilla vain säästetään, käydään yt-neuvotteluita ja suljetaan terveysasemia. Ilmeisesti julkisen terveys- ja sosiaalipalveluiden järjestämistä ei pidetä tärkeänä tällä hallituskaudella. Yksityistäminen on päivän sana. Vai mitä pitäisi asiasta ajatella?

Oletko miettinyt vapaaehtoista edunvalvontavaltuutusta tai -sopimusta?

Kuva
  Oletko miettinyt vapaaehtoista edunvalvontavaltuutusta tai -sopimusta? Sopimus lienee kevyempi tapa sillä sen tarkoituksena on, että läheinen edunvalvontavaltuutettuna pystyisi helpommin hoitamaan muun muassa ikääntyneen pankkiasioita. Se perustuu valtuuttajan ja valtuutetun sopimukseen. Nyt on uutisoitu tapauksista että pankki on rajoittanut valtuuttajan mahdollisuuksia toimia itsenäisesti muun muassa siten että pankkikortilla ei voi maksaa kaupassa. Pankki ei lähtökohtaisesti myönnä tehneensä mitään väärää. Eikä kukaan puutu asiaan. Ymmärrettävää on sekin  jos ei ole halua sopimuksiin vaikka tarvetta olisi.

Jonot vain kasvaa Husissa

Kuva
  Jonot vain kasvaa Husissa Sain Husista kirjeen jossa sanottiin "v alitettavasti emme pysty tarjoamaan sinulle ajanvarausta vastaanotolle hoitotakuun tarjoaman 180 päivän puitteissa". E rikoissairaanhoidon avohoidon asiakasmaksuja korotetaan Husissa 45 prosenttia ja v uodeosastohoidon maksuja 22,5 prosenttia. Saa nähdä pääsenkö maksamaan korotettuja maksuja vielä vuoden 2025 aikana.  Hus sanoo olevansa pahoillaan että hoidon tarpeeni arviointi siirtyy. Entä jos Hus ei pysty tarjoamaan lääkäriaikaa vuoteen? Puoleen vuoteen ei tapahdu ainakaan mitään kuten kirje kertoo. Monella on varmaan vielä hankalampi tilanne kuin minulla.

Omalääkärikö tulee minulle- todellako?

Kuva
  Omal ääkärikö tulee minulle- todellako? Omalääkärimallikin on tapa karsia kustannuksia . O malääkäristä toivotaan nopeita ratkaisuja säästöihin. Miten tämä näkyy laadun paranemisena? Minulle asia ei vielä ole auennut . Voisinko siis itse ottaa yhteyttä omalääkäriini ja omahoitajaani tarvittaessa? Onko terveyskeskuksessani edes lääkäreitä ja hoitajia tarpeeksi nytkään? Olisi hienoa jos oma lääkäri seuraisi terveydentilaani. Nähtäväksi jää. Kuinka pitkään pitää odottaa ja millaista hoitoa saa, jos sitä tarvitsee ?